Muiden kuin ylipainoisten voi joskus olla vaikeaa ymmärtää, miksi laihduttaminen voi olla hankalaa. Terveellisen ruoan valinta, luopuminen houkuttelevista herkullisista kakuista ja vain yhteen suklaapalaan tyytyminen ei ole aina niin helppoa.

Monissa ruokavalioissa unohdetaan tämä prosessin henkinen puoli, joka on usein tärkempi kuin tieto siitä, mitä pitää ja mitä ei pidä syödä.

Omat tavat ja tottumukset vaikuttavat merkittävästi kykyyn hallita painoa tehokkaasti. Tämän vuoksi kaikki laihdutusvalmisteet ja -suunnitelmat eivät toimi kaikilla. Laihduttamisessa ja terveenä pysymisessä on keskeistä ymmärtää tiettyjen ruokavalintojen taustalla olevat perimmäiset syyt ja että pienilllä elämäntapamuutoksilla voi olla loppujen lopuksi suuri merkitys.

Tutkimuksen perusteella päädyimme siihen, että on olemassa yhdeksän erilaista "syöjää". Yleensä ihmiset tunnistavat itsessään ainakin yhden tyypin. Alla kuvaamamme eri tyypit saattavat vaihdella mielentilan, ruokavalion tai elämäntilanteen mukaan. Haluamme, että opit käsittelemään henkistä puolta. Nämä yhdeksän "syöjien" stereotyyppiä on kuvattu seuraavassa. Niiden perusteella voit analysoida omaa henkilökohtaista suhdettasi ruokaan ja opit tiedostamaan syyt, jotka saavat sinut syömään siten kuin syöt. Annamme myös hyviä neuvoja, miten voit hallita tätä puolta, jotta pääset lähemmäksi terveellistä elämäntapaa!

Tässä ovat yhdeksän tavallista "syöjien" stereotyyppiä:
 
Viikonloppuherkuttelijat – syövät yleensä terveellisesti, mutta herkkujen välttäminen jatkuvasti on vaikeaa, varsinkin viikonloppuisin
 • Valitse viikonlopun päivä, jolloin annat luvan itsellesi johonkin ylimääräiseen. Valitse jotakin, josta pidät, ja päivä tai tilaisuus. Yritä muutoin säilyttää terveellinen elämäntapa viikonloppuna.
 • Muista liikkua hiukan enemmän myös viikonloppuisin, kun sinulla on aikaa!
Ruualla palkitsijat – nauttivat ruuasta ja käyttävät palkitsemiseen ruokaa, erityisesti hyvin rasvaista ruokaa, kuten suklaata ja jäätelöä
 • Yritä keksiä jotakin muuta, jolla voit palkita itsesi, kuten uusi hieno vaate, mieluisa lehti tai hieno koru.
 • Ruualla palkitseminen on lyhytaikaista. Jälkikäteen sinulla on luultavasti huono omatunto ja lihot.
 • Jos haluat palkita itseäsi ruualla, tee se jollakin terveellisellä. Valmista värikäs salaatti tai hedelmäsalaatti tai pyri rajoittamaan annoskokoasi, jos päätät syödä jotakin epäterveellistä.
 • Jos et onnistu vastustamaan kiusausta, harkitse rasvansitojan ottamista paljon rasvaa sisältäneen ruoan syömisen jälkeen, pyri minimoimaan vahingot.
Pikaruoan kuluttajat – ajan tai mahdollisuuksien puute löytää terveellisiä vaihtoehtoja johtaa liian suureen pikaruokariippuvuuteen
 • Terveellisen aterian valmistukseen voi mennä vähemmän aikaa kuin jonkin pika ruoan tilaamiseen! Se on myös paljon parempi vaihtoehto terveytesi kannalta.
 • Pyri laittamaan ruokaa viikonloppuisin tai kun sinulla on aikaa. Tee kaksinkertaisia annoksia ja pakasta yli jäävä ruoka.
 • Kaikkialta voi nykyään ostaa viipaloituja ja pakastettuja vihanneksia. Huolehdi siitä, että sinulla on niitä aina jääkaapissa tai pakastimessa. Sinun tarvitsee vain keittää tai paistaa ne pienessä määrässä öljyä, niin sinulla on jo päivällisen terveellisin osa valmiina. Lisää vain hiukan lihaa tai kalaa niin ruoka on valmista! Saatavilla on myös helppokäyttöisiä esikypsennettyjä vihanneksia. Niissä on usein enemmän suolaa ja rasvaa kuin tuoreissa vihanneksissa, mutta ne ovat kuitenkin parempia kuin hampurilaiset tai kebab-annokset.
 • Jos valmistat kaksi kertaa viikossa suuren määrän keittoa, sinulla on aina terveellinen lounas tai päivällinen valmiina 5 minuutissa. Yhdistä keittoon vain muutama viipale tummaa leipää tai näkkileipää, niin saat terveellisen aterian.
Hiilihydraattien himoitsijat – hiilihydraattihimo johtaa niiden liialliseen käyttöön, josta on seurauksena kova nälkä ja energian puute
 • Hiilihydraattihimo on yleinen ongelma taistelussa kiloja vastaan. Lisäksi hiilihydraattien syöminen lisää tarvetta saada hiilihydraatteja. Kyseessä on eräänlainen riippuvuus, sillä hiilihydraatit sisältävät paljon sokeria. Yritä noudattaa 2 viikon ajan ateriasuunnitelmaa, joka ei sisällä liikaa hiilihydraatteja. Ei makeisia, ei valkoista pastaa, valkoista leipää eikä valkoista riisiä ja pysyttele kaukana kakuista ja kekseistä! Jos syöt liikaa hiilihydraatteja, sokeriarvosi nousevat ja elimistösi täytyy tuottaa paljon insuliinia, mikä voi johtaa energian puutteeseen.
 • Pyri syömään terveellisiä eli niin kutsuttuja hitaita hiilihydraatteja, kuten tummaa leipää, hedelmiä, täysjyväpastaa, täysjyväriisiä tai esikuorittua riisiä.
Energiasyöpöt – vaativat paljon hiilihydraatteja täyttääkseen energian tarpeensa ja sammuttaakseen ruokahalunsa
 • Syö enemmän vihanneksia! Vihannekset ovat terveellisiä ja niissä on vähän kaloreita. Pyri syömään vihanneksia lounaaksi ja päivälliseksi. Lounaaksi iloinen salaatti tai hiukan vihanneksia kahden leipäviipaleen välissä. Käytä lämpimään ateriaan vähintään 200 g vihanneksia. Syömällä enemmän vihanneksia syöt vähemmän hiilihydraatteja.
Epäjärjestelmälliset syöjät – hektinen elämäntapa johtaa siihen, että ateria syödään vauhdissa ja käytetään runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita
 • Yritä muistaa syödä päivällä, koska muuten korvaat syömättömyyden illalla. Jos vain voit, pidä mukanasi hiukan terveellistä ruokaa ja välipalaa. Jos sinun täytyy mennä ostamaan jotakin, pyri tekemään terveellisiä valintoja. On ruokakauppoja, joissa myydään terveellisiä voileipiä, keittoja tai salaatteja. Myös ravintolassa tai kiireessä voi syödä terveellisesti!
Herkuttelijat – ruokaa rakastavat ihmiset, joilla on suuri ruokahalu ja joiden on vaikea olla syömättä liikaa
 • Liian paljon syövät ihmiset syövät usein myös liian nopeasti. Yritä hiukan hidastaa syömistäsi ja laske, kuinka monta kertaa pureskelet suupalaa. Pureskele jokaista suupalaa ainakin 10–15 kertaa, hengitä syvään ja ota vasta sitten seuraava suupala. Näin syöt todennäköisesti vähemmän.
 • Poistu pöydästä, kun olet syönyt yhden lautasellisen. Kun olet syönyt normaalikokoisen annoksen, siivoa pöytä, pese astiat tai lähde kävelylle. Vatsaltasi kestää 20 minuuttia lähettää aivoille viesti kylläisyydestä, anna se aika aivoillesi. Hampaiden pesu pian syömisen jälkeen auttaa myös, koska mintun maku vähentää ruokahalua.
Nälkäiset laihduttajat – taistelevat, jotta eivät vähentäisi päivittäistä ruokamääräänsä, mutta hallitakseen ruokahaluaan ja välttääkseen kiusauksia
 • Älä ole niin ankara itsellesi. Päivittäisen ateriasuunnitelman ei tarvitse olla liian ankara, sillä jos olet nälissäsi, kiusausten vastustaminen on vaikeaa. Suo itsellesi jotakin aina välillä, silloin sinun on helpompi noudattaa ruokavaliotasi paljon pidempään.
Automaattiset syöjät – syövät koko ajan pitkin päivää ajattelematta asiaa ja riippumatta näläntunteesta, mikä johtaa liikaravitsemukseen
 • Yritä kirjoittaa kolmen päivän ajan muistiin, mitä syöt. Tulet hämmästymään. Vähennä makeisten, kakkujen ja leivän määrää. Säännöllinen ateriasuunnitelma on hyvin tärkeä laihduttamisen tai lihomisen estämisen kannalta. Ruoka-aikojesi pitää olla hyvässä tasapainossa ja sinun pitää huolehtia, että syöt niiden välillä terveellisiä välipaloja. Tutustu päivittäisiin ateriasuunnitelmiimme, ota niistä mallia ja löydä itsellesi niistä innoitusta! (LINKKI)